klic

Šimánek Jan: DOUDLEBSKO V KUCHYNI A U STOLU. Lidová strava z jihu Čech, 2021

Název:DOUDLEBSKO V KUCHYNI A U STOLU. Lidová strava z jihu Čech
Autor:Šimánek Jan
Jazyk:český
Vydání:1.
Nakladatel:Veduta
Rok vydání:2021
ISBN:978-80-88030-57-7
Počet stran:272 s.
Poznámka:Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné literatury, kronik a memoárů. Líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety, ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, jaké plodiny se v minulosti pěstovaly, jak lidé přežívali období hladu a válek, jak se vařilo na farách a panských sídlech, o svatbách a o posvíceních nebo jak probíhalo pečení chleba, nakládání zelí či zabijačka prasete. Závěrečná kapitola přináší rovněž skutečné recepty na některá jídla. Čtenáři tak vyvstává před očima poutavý a přitom reálný obraz všedního života jihočeského venkova v 19. a 20. století.
Kategorie:Dějiny novověku (19.–21. století)
Kategorie:Regiony / jižní Čechy
Vazba:vázaná
Rozměry:143×200
Dostupnost:Skladem
Doporučená cena:350
Skladem ks:5

11.11.2022 13:01 #00986