Šimánek Jan: DOUDLEBSKO V KUCHYNI A U STOLU. Lidová strava z jihu Čech, 2021
Název: | DOUDLEBSKO V KUCHYNI A U STOLU. Lidová strava z jihu Čech |
Autor: | Šimánek Jan |
Jazyk: | český |
Vydání: | 1. |
Nakladatel: | Veduta |
Rok vydání: | 2021 |
ISBN: | 978-80-88030-57-7 |
Počet stran: | 272 s. |
Poznámka: | Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné literatury, kronik a memoárů. Líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety, ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, jaké plodiny se v minulosti pěstovaly, jak lidé přežívali období hladu a válek, jak se vařilo na farách a panských sídlech, o svatbách a o posvíceních nebo jak probíhalo pečení chleba, nakládání zelí či zabijačka prasete. Závěrečná kapitola přináší rovněž skutečné recepty na některá jídla. Čtenáři tak vyvstává před očima poutavý a přitom reálný obraz všedního života jihočeského venkova v 19. a 20. století. |
Kategorie: | Dějiny novověku (19.–21. století) |
Kategorie: | Regiony / jižní Čechy |
Vazba: | vázaná |
Rozměry: | 143×200 |
Dostupnost: | Skladem |
Doporučená cena: | 350 |
Skladem ks: | 8 |
28.12.2024 10:46 #00986